Juustokoulu, osa 1 - Itsetehty mozzarella

Moikka moi!

Hyvät uudet vuodet minunki puolesta kaikille! Uusi vuosi, uudet kujeet, ja oman uuden vuoden aionkin aloittaa juustokoululla täällä blogissa. Vielä en tiedä mitä kaikkia juustoja tänne aion laittaa, mutta katsellaan mitä tulleepi. Minullekkin, kuten monelle muullekkin, joulu ja uusivuosi ovat yltäkylläisyyden aikaa ja itselle annetaan paljon anteeksi kaiken suhteen ( varsinkin ruoan ). Karkkia tulee helposti syötyä toista kiloa, sydän huutaa hoosiannaa suolakalan jäljiltä ja verisuonet kiittävät kevyistä joulutortuista ynnämuista herkuista. Avataan nyt vielä yksi housunnappi ja opetellaan tekemään erilaisia juustoja.

Tämä juustoinnostushan alkoi nähtyäni Twitterissä kuvan, jossa neuvottiin valmistamaan mozzarellaa mestari Alénin tapaan. Kaikki kunnia siis hänelle! Helpottaakseni etsintöjänne kirjoitan edellämainitun reseptin tähän ( puolitettuna ) ja eri sanavalintoja käyttäen. Ohjeesta tulee kolme, kaupassa myydyn mozzarellan kokoista, palloa.

Mozzarella
2,2 l mahdollisimman rasvaista maitoa, itse käytin täysmaitoa
0,5 tl juoksutetta
1 tl sitruunahappoa ( saa apteekista, 50g pussi maksaa 1,30€ )
1,5 tl suolaa

Lämmitä maito 10´C. Sekoita puolet sitruunahaposta tilkkaan vettä, lisää joukkoon ja sekoita. Lisää loput sitruunahaposta sekaan.

Lämmitä sen jälkeen maito 32´C ja lisää juoksute, sekä suola. Anna seistä 20 minuuttia liinan alla.

Riko pinta leikkaamalla siihen "rukseja" tai muita mukavia kuvioita. Anna seistä vielä 20 minuuttia.

Maito juoksettuu

Lämmitä massa hiljalleen 42´C. Sekoita massaa 10 minuutin välein, toista tämä 3 kertaa. Anna seistä vielä hetki.

Laita siivilään harsokangas ja laita massa valumaan siihen kevyen painon alle noin tunniksi

Siirrä massa muoviastiaan ja lämmitä mikrossa 20 sekunttia kerrallaan. Purista massasta tuleva neste pois. Toista tämä kunnes neste tuntuu kuivalta, minulla se otti noin 4 kertaa.

Kun massa on tuntuu kuivalta, lämmitä se kuumaksi -> muuttuu elastiseksi


Muotoile massasta haluamasi kokoisia palloja esimerkiksi kelmua avuksi käyttäen. Jos massa kovettuu liikaa sen voi lämmittää varovasti uudelleen.
 VARO KUITENKIN ETTET KUUMENNA MASSAA LIIAN KUUMAKSI, SILLÄ SE MUUTTUU RAKEISEKSI
Mozzarella muuttuu elastiseksi ja muotoiltavaksi


Säilö pallot 5% suolaliemeen, mutta tarjoa kuitenkin mahdollisimman tuoreena. Itse söin viimeisen 3 päivää valmistuksesta ja juusto oli vielä syötävää, tosin se muuttuu hieman kiinteämmäksi säilytyksessä.


Suolaliemi:
1 l vettä
50g merisuolaa

  • Kuumenna kunnes suola on liuennut nesteeseen ja jäähdytä.





Mozzarella pallot suolaliemessä
Mozzarella onnistui ensimmäiseksi kerraksi yllättävän hyvin ja itse valmistin nämä ilman lämpömittaria, mutta toki onnistuminen on taatumpi lämpömittarin kanssa. Joko minulla oli hyvää tuuria tai sitten se ei ole niin justiina? Mutta tässä juustokoulun ensimmäinen osa ja uutta odotellessa. 

Herkullista uutta vuotta 2014!

6 kommenttia:

  1. Vaikuttaa sen verran helpolle, että pitänee kokeilla! Kuinka tärkeään osaan mikro sijoittuu? Voiko tehdä ilman tai siis varmasti voi, mutta olisiko joku hyvä vinkki lämmittämiseen muulla tavalla kuten vesihauteessa? Retki/mökkiolosuhteissa kun ei ole mikroa käytössä...

    VastaaPoista
  2. Mikrolla saadaan juusto lämpeämään ja tätä myötä muovautuvaksi, myös massassa oleva neste puristuu ulos. Voisit mökillä kokeilla kuumentaa juuston valmistumisessa ylijäävän nesteen noin 70-75 asteiseksi, ja puristella juustomassasta palloja ja lämmittää niitä nesteessä kunnes muuttuu muovailtavaksi. Mutta tässä vaiheessa juuston pitää olla kuivaa ja valunutta, jotta pysyy kasassa. Toinen vaihtoehto, mitä itsekkin ehdotit, on kokeilla vesihauteessa lämmittää ja muovailla sitten ( voisi olla varmempi ). Kerro millaista tuli jahka kokeilet!

    VastaaPoista
  3. Ah, näytti niin helpolta, kunnes...mikro. En omista mikroa. Pitänee kai kokeilla tuota vesihaudevaihtoehtoa! Innostuin vastikään juuston teosta kotioloissa, kun kokeilin paneerin tekoa ja huomasin, kuinka helppoa se oli. Sitä kautta sitten tähänkin blogiin päädyin :)

    VastaaPoista
  4. Juustojen teko kyllä on helpompaa, kuin mitä luulisi. Lämpömittari on aika välttämätön, mutta toki tuurilla ja fiiliksellä voi pelata :) Tuo vesihaude toimii kyllä - olen sen itsekkin kokeillu. Toki mikro on helpompi, mutta toimii näinkin! Tuota paneeria pitäisi kyllä itsekkin kokeilla valmistaa.

    VastaaPoista
  5. sain kuin sainkin onnistumaan, vaikka menikin hieman rakeisekisi, sain siitä kolme palleroa. Mut kyllä jotenkin tuo maitomäärä hirvitti lopputulokseen juustoista. Mutta ainakin tietää mitä tarjoilee.

    VastaaPoista
  6. Hienoa että sait onnistumaan! Rakeisuus johtuu että lämpö on jossain vaiheessa päässyt nousemaan liian korkeaksi, mutta kuten sanoin ei tämä ihan helppoa ole.. Mutta seuraavalla kerralla uudestaan niin lupaan että lopputulos paranee vain :) Onhan tosiaan hienoa että tietää mitä syö, eikä ole mitään lisättyjä aineita ainakaan.

    VastaaPoista